Силата на нашата прекрасна природа е безгранична и  понякога може

...
Силата на нашата прекрасна природа е безгранична и  понякога може
Коментари Харесай

Най-страшните и разрушителни вулкани в света

Силата на нашата прелестна природа е безгранична и  от време на време може да бъде опустошителна и съдбовна освен за нас хората, само че и за всяко живо създание на планетата и за цялата ни околна  среда. Каквото и да вършим ние не можем да се противопоставяме на  мощта на природата  и единственото, което ни остава  е да се молим за нейната благосклонност и прошка. Едно от най-опасните й творения, с които ни демонстрира своето превъзходство над нас и непобедимо оръжие за нашето смирение са вулканите.

Етна

Етна е един от най-разрушителните вулкани в света, а възрастта му се равнява на повече от 300 000 години. Неговата естествена мощност е непобедима, а разрухите, които предизвиква са големи. Той се намира в североизточната част на остров Сицилия в Италия. На височина доближава над 3300 метра, което го прави и най-високият вулкан в Европа.  Неговото най-опустошително изригване се е състояло през 1669 година и е  траяло  повече от 4 месеца. Тогава са починали хиляди души и десетки градове са били изцяло унищожени.

Нирагонго

Нирагонго е различен извънредно злокобен и заплашителен деен вулкан, ситуиран в планините Вирунга в Демократична република Конго. Той е висок към 3400 метра, а огромният  му кратер е с ширина почти 2 км. От 1882 година до момента е изригвал повече от 30 пъти, като последната и най-могъща  активност е била през 2002 година. Потоците от гореща лава, които се спускали по стръмните му скатове със скорост до 60 км./ч  достигнали до град Гома и разрушили всичко по пътя си, като гибелта си намерили към 50 души, а други 120 000 останали без дом.

Уакаари или Белият остров

Снимка: x-oph

Намира се на 28 км. от източния бряг на Северния остров на Нова Зеландия и е на към 200 000 години. Неговите основи се издигат върху голяма подводна планина и на височина доближава до 320 метра. Уакаари се подрежда преди всичко по-големина измежду островите от веригата на Маслинените острови. Интересното си име получава през 1769 година от капитан Кук, който съумял да мине близо до него, само че той по този начин и не схванал, че това в действителност е вулкан. Силни вулканични действия е имало в интервала 1981 – 1983 година. Много хора починали, потънали в  заличаване голям брой села и градове, което изменило напълно ситуацията в близост и  към този момент нищо не изглеждало както преди. И като допълнение към жестоката картина са експлоадиранията през  2000 и 2001.

Килауеа

Това е още един деен и рисков за човешкия живот вулкан. Разположен е на Хавайските острови, на източния скат на Мауна Лоа и е един от общо петте вулкани, които образуват Големия остров. Извисява се на 1247 метра от земята и има диаметър от 35 км. Обикновено, когато си мислим за Хаваите в съзнанието ни изплуват картини на чисти и красиви плажове, романтика и коктейли, екзотична атмосфера, занимания и танци по цяла нощ, само че да не забравяме, че  измежду цялата тази магия се крие и Килауеа. Непрекъснатите  изригвания на естествения феномен  започват  след  1983 година и с времето  моретата  от лава  са  нанесли   много провали на живеещите в покрайнината.

Попокатепетъл

Той е вторият по височина връх в Мексико със своите 5400 метра и се шири на почти 70 км. югозападно от  Мексико сити. Също по този начин е част от 900 километровия Трансмексикански вулканичен пояс  и името му безусловно значи Пушещата планина. След  1947 година той  слага началото на непрекъсната вулканична  интензивност, която продължава и до през днешния ден, като най-опасното изригване от този момент е записано през 1994 година.

Пинатубо

Изригването на вулкана Пинатубо на Филипините през 1991г. убива 800 души, оставя още 100 000 без дом и предизвиква вреди за половин милиард $.

Пинатубо изхвърля 20 милиона тона серен диоксид в атмосферата, който предизвиква световна смяна в температурата с  1 градус по Фаренхайт.

Санторини

Едва ли има вулкан, който да е оставил  толкова огромен белег в човешката история, колкото  Санторини в Гърция преди 3500 години.  Той погребва град Миноан, като резервира здания, красиви мозайки и пътища.

Някои учени даже спекулират, че гневът на Санторини е в основата на един от най-известните легенди. Изригването може да е въодушевило Платон за изгубения град на Атлантида.  Епидемиологът Джон Мар пък допуска, че облаците прахуляк са отровили водата в региона и са предизвикали бедствия, които са разказани в Библията като десетте чуми на Египет.

 Някои права непокътнати!

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР